De Leuke Hondenschool

Advies en begeleiding op maat bij de opvoeding van je hond

Waarom gekozen voor een banner met klaprozen en grasaren? 

Toen ik deze foto(*) zag was ik meteen verkocht en wist ik dat deze een prominente rol op mijn website moest krijgen. De warme kleuren doen mij denken aan lange zachte zomeravonden, nog heel lang buiten willen blijven, het vakantiegevoel …

Toch wil ik een kanttekening maken. De grasaren die op de banner (*) te zien zijn, kunnen namelijk (ernstige) problemen veroorzaken bij je hond.

(*) banner is niet zichtbaar op mobiele apparaten.


Misschien heb jij zo'n hond die het geweldig vindt om door het lange gras te rennen en te springen. Echter, in dit lange gras kan zich een vervelende grassoort verschuilen. Niet alleen in velden, maar ook langs de bermkant kun je deze grassoort tegenkomen.

  • Foto (klaproos en grasaar) gemaakt door Doris Henriquez
  • Spelende hond in grasarenveld
  • Een veld vol grasaren
  • Grasaren

Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes. En daar schuilt het probleem. Tijdens het rennen kunnen deze zaadjes loskomen en zich gaan vasthechten in de (meestal lange) vacht van je hond.  Deze zaden kunnen zich vervolgens door de huid heen dringen. Doordat er weerhaakjes aan de zaden zitten, zullen ze zich steeds verder door de huid heen boren. Het gevolg kan een (ernstige) ontsteking veroorzaken.


Wees attent wanneer je hond:

- veelvuldig likt aan een bepaalde plek tussen zijn tenen. Kijk of er een klein gaatje zichtbaar is

- na het uitlaten ineens veel met zijn kop loopt te schudden, check zijn oren op grasaren

- na de wandeling ineens veel last heeft van een oog en daar bijvoorbeeld met een poot langs wrijft. Kijk of je een klein zaadje in het oog ziet

Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de dierenarts!.